onsdag 13. august 2014

EcoTrail Oslo - del 3; Grinidammen til Operaen testløping

Geir Frykholm & co skal arrangere ultraløpet EcoTrail Oslo i 2015. Start og mål blir ved Operaen og lengden på løpet blir rundt 80 km. Selv om det kan bli endringer i løypa blir den trolig seende omtrent slik ut. Så vidt jeg har skjønt er ikke navnet helt klart. Kanskje det blir Hovedstadens Ultraløb, UrbanTrail Oslo eller Oslo Danske Bank ExtremeUltraSupahDupahChallenge?

Uavhengig av hva navnet blir og hvordan endelig trasé blir seende ut, bestemte jeg meg for å testløpe traséen for å ha noe å gjøre på fritiden. For å få klemt det inn før eller etter jobb delte jeg opp løpingen i tre passende etapper.

I følge gjeldende regler - i alle fall de som er mest mainstream - skal all oppdelt testløping skje slik at siste etappe løpes først. Siden jeg hadde delt opp testløpingen av EcoTrail Oslo ble det derfor slik at jeg løp etappe 3 først, deretter skal jeg løpe etappe 2 og til slutt etappe 1.

Nyere forskning har visstnok vist at gjennomløping i denne rekkefølgen fører til at man gjøre det bedre i selve konkurranse enn der man begynner på starten fordi det påvirker evnen til å løpe med negativ splitt i positiv retning med mellom 27-35 %. Selv om jeg ikke er helt sikker på at det kan være riktig, turde jeg ikke å gjøre noe annet enn å begynne med etappe 3.

Grinidammen og Grini Mølle ved 06.30-tiden om morgenen
For min del var starten på den 3 etappen ved Grinidammen i Lysakerelven rett sør for Bogstadvannet. For å bli sliten slik man kommer til å være når det kun er 15 km igjen av det 80 km lange ultraløpet, var jeg sent oppe og drakk et par store glass vin kvelden før testløpingen.

Etter Grinidammen løper man et lite strekk på asfalt i Harald Løvenskiolds vei 
Fra Grinidammen går traséen på stiene og turveiene ned langs Lysakerelven til Lysaker. Deretter følger den kyststien langs det som kalles Ullerns riviera til Maxbo på Vækerø for deretter å følge Tour de Finance inn langs Bestumkilen og ut langs Frognerkilen frem til Aker brygge. Det siste strekket frem til Operaen går gjennom Aker Brygge, over Rådhusplassen, og rundt Akershus slott på sjøsiden.

Asfalten forlates og turveien begynner 
De første hundre meterne etter Grinidammen går på asfalt på Oslosiden av elven. Deretter løper man inn på turveien. Denne har stort sett jord, grus og naturlig dekke inklusive stein og røtter.

Lettløpt og fin turvei, men det er farlig å la seg friste til en dukkert 
Den første delen av turveien er veldig lettløpt og underlaget er behagelig for slitne føtter. Elven går nede til høyre for turveien. På grunn av noen tragiske hendelser er det satt opp skilt som varsler om farene ved å bade. Rundt turveien er det tett og grønn vegetasjon og for de aller fleste er dette det nærmeste man kommer Amazonas i løpet av livet sitt.

Behagelig underlag for sliten føtter 
Deretter svinger turveien til venstre og man kommer til Røabanen der noen av landets aller beste kvinnelige fotballspillere er fostret opp, inklusive flere landslagsspillere.

Røabanen passeres - her kan man få et glimt av Røa Dynamite Girls 
Etter Røabanen er det et par hundre meter på asfalt i den rikskjente småveien Elvefaret. Når man når blokkene ved Lysejordet fortsetter turveien. I flere av de omkringliggende borettslagene og sameiene er det påbudt å ha hund dersom man skal kjøpe bolig. En venn av meg ble nektet å kjøpe leilighet for noen år siden fordi han ikke ville ha hund. Konsentrasjonen av hunder som blir luftet av sine eiere er derfor sjeldent høy på det strekket av turveien som går nedenfor boligene. Er man redd for hund er det bare å løpe raskt forbi.

Det er påbudt å ha hund i borettslagene ved Lysejordet - på turveien er det kort mellom dem 
Etter å ha passert blokkene går turveien bratt nedover i den lokale mørdarbakken til man kommer ned til bredden av elven ved bunnen av den gamle alpintbakken på Lysejordet.  I dag var vannføringen liten, men om våren brukes elven flittig av elvepadlere.

Lysakerelven ved Lysejordet 

Plassen der en vakker lokal fristerinne ofte bader 
Etter Lysejordet går det oppover, først til Lavosletta, deretter en kort og bratt stigning til man igjen kommer mye høyere opp enn elven. Flere lokale helter konkurrerer om å løpe raskest opp disse bakken.

En liten hard stigning forbi Lavosletta der lokal ungdom samles på helgekveldene

Turveien langs Lysakerelva er flott opparbeidet de siste årene 

 Fådpassasjen med retrodesign går gjennom den skammelige Jarfyllinga 
Frem til 2010 blokkerte den skammelige Jarfyllinga turveien lags elven. Nå går turveien gjennom fyllingsbroen i et langt rør der det er hengt opp et par fargede neonlys i taket man kan beundre når man løper. Jeg hadde gleden av å sykle forbi når passasjen ble åpnet av Oslo og Bærums ordførere samtidig som et skolekorps marsjerte gjennom røret.

Nedenfor Bærumsveien 
Etter Fådpassasjen går traséen stort sett i Bærum frem til man kommer til Lysaker, med unntak av et par hundre meter i Oslo gjennom deler av Granfoss Næringspark.

Mange steder går turveien bratt opp og ned langs elven 

Ingen grunn til å reise til Amazonas når man har Jarfossen utenfor stuedøren 
Ved Jarfossen stod en mann og kastet steiner i elven da jeg nærmet meg. I det han fikk øye på meg, så han veldig forlegen ut og fortet seg inn mellom trærne ved elvebredden og forsvant ut av syne som om det å kaste steiner i elven en tidlig morgenstund var noe å skamme seg over.

Fine løpeforhold ved Jar

Skiltjungel ved den lekre Arne Sundes plass 
Når man kommer til Arne Sundes plass går stien ned en restaurert trapp til Granfoss Næringspark for å forsere de høydemeterne elven gjør unna i den fine Fåbrofossen/Granfossen.

Jeg klarer aldri å la være å tenkte på Arne Sunde når jeg passerer trappen. Ikke bare var han ordfører, justisminister, medlem av eksilregjeringen i London under krigen, Høyesterettsdommer og president i FNs sikkerhetsråd, men han hadde også en flott sjetteplass i skyting, lagkonkurranse i armégevær, fra sommer-OL i Stockholm i 1912.

Fåbrofossen eller Granfossen - kjær foss har minst to navn 

I sin tid spiker- og margarinfabrikk - nå erobret av kontorister med iPad og fleksitid

En så vakker elvekryssing at selv hardbarka kynikere får tårer i øyekroken 
Man krysser elven rett vest for CC Vest. I dette området er det viktig å være aktsom, da traséen går få meter unna  landets største tråkk av  slanke, velpleide og blonde kvinner som piler lynraskt frem og tilbake mellom Elixia og Espresso House med en mandel- eller soyamelklatte i hånden.

Moderne og trendy næringsbygg i Granfoss næringspark 

Lysaker stasjon - norges tredje største med 1,6 mill passasjerer pr år 
Deretter løper man langs elven til Lysaker togstasjon, under E18 og ned på Sollerudstranda der det er fine muligheter for en rask dukkert. Skulle man være utmattet og trenge næring er det både matbutikk og spisesteder på stasjonen.

Traséen går under E18 i en snuskete betongundergang 

Lysakerelvens utløp 

De hissige hvitkinngjessene har erobret den fasjonable Sollerudstranda 
Deretter følger man den fine gruslagte kyststien i vannkanten på Ullerns riviera frem til man har passert Maxbo på Vækerø. Gjessene på dette strekket er veldig aggressive og vil ofte jage nærgående løpere. I tillegg produserer hver gås inntil 600-700 gram avføring i døgnet. Jeg er redd en veldig sliten ultraløper blir et lett bytte for en flokk gjess med kvesset nebb. Selv kom jeg meg unna ved å spurte er par hundre meter.

Ullerns riviera 

Hvorfor fly i flere timer når man har en riviera rett utenfor døren?
Strekket langs Ullerns riviera er veldig fint, og de aller fleste kommer til å få godt humør av å bevege seg her. Jeg møtte en mann som sang av full hals mens han spaserte mot Lysaker med adgangskortet sitt til jobb dinglende frem og tilbake rundt halsen.

Ullerns riviera er så lekker at det kribler i hele kroppen når man løper der 

Den som ikke blir romantisk av å løpe på Ullerns riviera har et alvorlig problem 

Båten min ligger trygt fortøyd ved Ullerns riviera 
Etter Maxbo er det slutt på kysttien og man snirkler seg inn til gang- og sykkelveien som Dagens Næringsliv i sin tid døpte til Tour de Finance.

Morsom løsning forbi Maxbo
Deretter følger man traséen til Tour de Finance hele veien inn til Aker brygge. For alle pendlere som er glade i å konkurrere er dette sykkelrittet helt fantastisk. Man kan konkurrere helt gratis på vei til jobb og på ny når man sykler hjem igjen.

Tour de Finance pågår for fullt langs Bestumkilen 
Dersom man er så uheldig at man skulle havne i en lomme uten syklister er det mengder av segmenter på Strava som gjør at man kan konkurrere med alle de andre som har syklet der tidligere. Segmentet langs Bestumkilen heter  "Besservisser Bestumkilen" og det er i skrivende stund gjort rundt 45 000 forsøk på å være den raskeste her på Strava.

Visdomsord ved Sjølyst 
Før man løper opp den lille stigningen ved Sjøyst bør man skotte til venstre for å få med seg visdomsordene som er skrevet på betongveggen på det såkalte miljølokket som ligger over E18.

Lang Frognerkilen er det røde dekket fint for såre føtter 
Fra Maxbo til Frognerkilen må man løpe på asfalt, men langs hele Frognerkilen er det laget et smalt spor ved siden av fortauet der man kan løpe på fin rød grus. For de som har mye krefter igjen mot slutten av EcoTrail og er på Strava, kan man prøve seg på det 1,4 km lange segmentet Tour de Finance løp der man i skrivende stund må løpe fortere enn 2.53 pr/km for å komme først av de 1200 løperne som har målt krefter mot hverandre i flere tusen forsøk.

Selve indrefileten og hovedstrekket på Tour de Finance
På Filipstad har Statens vegvesen plassert skiltmaster i selve gang- og sykkelveien 
På strekket langs Filipstad er det ikke lenger atskilt gangvei og sykkelvei. I tillegg er det plassert skiltmaster ute i selve gang- og sykkelveien. På dette strekket er det hyppige kollisjoner mellom syklister og mellom syklister og fotgjengere så det gjelder å følge godt med. På folkemunne kalles strekningen "Det farlige gjerdestrekket".

Gjennom Aker brygge kan man få ekte 80-talls stemning 
Etter å ha forlatt Tour de Finance løper man gjennom Aker brygge. Under løpet blir det om å gjøre å rette seg opp og ha best mulig stil når man passerer de øldrikkende hordene på Beach Club.


Skippy på Rådhuskaia 
Finalen på løpet snirkler seg gjennom Ake Brygge og rundt Akershus på sjøsiden til man ender i mål på Operaen. Rett før Vippetangen har mang en løper blitt hengende fast i slukene til en av de mange uoppmerksomme fiskerne som gjerne står her.

Fiskere på Vippetangen 
Den delen av den planlagte traséen til løpet jeg testet i dag er sett fin og lettløpt. Jeg liker strekket langs Lysakerelven og Ullerns riviera spesielt godt.  Deler av stien langs Lysakerelven går såpass mye opp og ned at det vil være slitsomt når man skal løpe den med rundt 70 km i beina. Så snart man kommer ned til Lysaker er det imidlertid nesten paddeflatt og veldig lettløpt hele veien frem til Operaen. Jeg tror dette kan bli et veldig bra løp og gleder meg til å delta i 2015. Etappe 2 er beskrevet her.

Morgenstemning ved Operaen 








.


5 kommentarer:

  1. Ang gjessene på Sollerudstranda, dette er ikke vel ikke Kanadagås men Hvitkinngjess. Hvitkingjess er mindre, og er også ganske flotte fugler. Det finnes langt mindre Hvitkinngjess enn Kanadagås her til lands.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tipset vedr Hvitkinngjessene! Jeg ser at du har rett og retter billedteksten.

      Slett
  2. Perfekt pep-talk bloggpost! Flaks at jeg kom over det:) Har vært skeptisk til å takle siste strekket, men nå ser jeg frem til å løpe her om nøyaktig en måned ;)

    SvarSlett
  3. Flott med så detaljert beskrivelse. Hvor mye av traseen på 18 km vil du si at er grus/sti/gress? Hvor stor del er asfalt? Stine

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Om lag halvparten av 18 km er på grus/sti. Mesteparten av strekket til Lysaker og strekket langs Lysakerstranden/Ullerns Riviera er på grus/sti, men resten går på Asfalt: Lykke til!

      Slett